Комети, които ще свързват островите, са новите туристически атракции в Гърция. Проектът предвижда до няколко години корабите с водни криле да се превърнат в предпочитан морски транспорт. Познатите от нашето Черноморие съдове вече ще се движат и в Егейско море.

Министерството на транспорта разработва програма по въвеждане на този атрактивен за туристите превоз. Първите водни комети започват да се движат от това лято от Солун за Халкидики и обратно.

"Този вид придвижване е сравнително евтино и практична, а дава възможност и за туристически обмен между островите на Гърция", коментира зам.-министърът по транспорта в южната ни съседка Михалис Пападопулос, цитиран от БНР. В рамките на няколко години този вид морски транспорт ще свързва повечето гръцки острови.

Предимствата на корабите с подводни криле са, че се движат бързо и спестяват време на пасажерите. Капацитетът им ще е около 150 места, като същевременно с тях ще се транспортират и малкообемни пратки.

Досега водни комети свързват само Атина с няколко острова. Те са предпочитан транспорт за туристите. В Гърция тези кораби са известни под името „делфини”. В момента цената на билета за пътуване с тях е малко по-висока от тази на фериботите.

Новият проект ще засили туристическия интерес дори и към малките гръцки острови, които предлагат интересни места за почивка, но поради липса на ежедневен транспорт не са атрактивни за туристи.