Протестът трябва да се разглежда в неговата многопластовост. Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) в „Предаването на Карбовски“. По думите му, протестът тръгнал много спонтанно, но сега се чуват лозунги като от преди 23 години – нищо ново.Според него, изострянето на протеста цели вдигането на десните партии, в което по принцип няма нищо лошо. Той коментира и новосъздадения реформаторски блок. „Не виждам съдържанието, не виждам дълбочината“, посочи той и добави, че това му напомня на реформаторската формация на Иван Костов.

„Не може едно правителство, което е започнало вчера своя мандат, да бъде отстранено“, смята Първанов. Според него, правителството е предприело „реално очаквани и необходими действия“, свързани с парите за майчинските, пенсионерите, младежката безработица.

„От друга страна кабинетът не може да работи като в нормални, като в рутинни условия“, посочи Първанов. „Не може един кабинет да управлява 4 години в условия на доверие около 14% и то на входа. Какво да очаква на изхода след 4 години, дай Боже?“, попита той

„Този кабинет има шансове да изкара мандата си, да устиска. Въпросът е да трупа доверие, за да може да прокарва и непопулярни мерки“, каза президентът и посочи, че нищо няма да стане без непопулярни мерки.

Първанов коментира и изказванията на чуждите посланици у нас. „Едно менторско, назидателно поведение, и то от посланиците, не е съюзническо“, смята той.

„Правителството си върши работата. Това е едно относително работещо правителство. Но от друга страна наистина го няма диалогът с протестиращите“, смята той. Според него, отговорен за тази ситуация е основно парламентът и то двете водещи партии – БСП и ДПС. Най-вече БСП.

„Смятам, че трябва да се направи необходимото за връщането на ГЕРБ в парламента“, заяви Първанов. Той обаче уточни, че това не означава съвместни действия, а трябва да се направи в името на възстановяване на парламентаризма.