Неизвестен мъж хвърли яйце по полския президент Бронислав Коморовски на церемония в Луцк, северозападна Украйна в памет на убити поляци през Втората световна война, предаде АФП.

Нападателят - млад мъж - успял да се приближи до Коморовски, докато той произнасял реч на церемонията за 70-годишнината от убийството на хиляди поляци от украински националисти. Президентът не е ранен. Нападателят е задържан. Повдигнато му е обвинение в хулиганство, предаде ИТАР-ТАСС.

Паметните мероприятия, за които полският държавен глава пристигна в Луцк, са посветени на 70-годишнината от Волинското клане - масово убийство на поляци от украински националисти.

Полският президент призова поляците и украинците взаимно да си простят и да се помирят и изрази надежда, че паметта на жертвите на Волинската трагедия ще бъде достойно почетена.

Акцията за унищожаване на полското население на Волин започнала през февруари 1943 г. Кулминацията й е на 11 юли същата година, когато отряди на Украинската въстаническа армия атакуват близо 100 полски селища. Систематическите убийства според ИТАР-ТАСС продължили до завземането на тези територии от Червената армия. Жертви на етническото прочистване стават близо 100 000 души - главно жени, деца и старци.