Социалният статус е един от критериите при търсенето на съпруг(а), но изглежда че има отношение и при изневяра. Сайтът за извънбрачни връзки AshleyMadison.com направи малко проучване, според което мъжете имат афери с жени с по-ниско социално положение, докато при дамите е точно обратното.

Анкетата показва, че 83,1 % от запитаните биха сложили рога на половинката си с жена, която е от работническата класа.

„Въпреки променящата се социоикономическа среда, мъжете още искат да са Алфа партньор във връзката – каза основателят на сайта Ноел Байдърман и допълни следното: „ Мъжете искат някой да им се възхищава, някой, на когото да направят впечатление, защото повечето не са самоуверени."

Дамите от работническата класа обаче не са чак толкова лесни, защото и те си имат изисквания, 67 % от тях се надяват да срещнат своя тузар – по възможност богат аристократ. Жените с по-ниски финансови възможности се надяват по този начин да се позамогнат или най-малкото да се отърсят за кратко от своето сиво ежедневие, разкрива Байдърман.

За разлика от тях само 40,7 процента от жените от средната класа искат афера с аристократ, докато 53,6 на сто изрично посочват, че предпочитат партньорът да е от тяхната черга.