"Скоро на Царевец ще има нова атракция - стрелбище, на което срещу 5 лв.туристите ще могат да стрелят с копия на средновековни лъкове и арбалети. Това обяви  Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Тези, които покажат добър мерник, ще получат и специална грамота за постиженията си. Надявам се, че това допълнително ще разнообрази и ще даде живот на хълма. Причината е, че сега, ако посетителите не си наемат екскурзовод, на хълмате виждат само руини, които нищо не им говорят.

Това важи особено за чужденците, защото те забелязват просто един разрушен замък. Затова се чудят какво пък чак толкова интересно има в него, след като в Западна Европа е пълно със замъци, и то доста запазени. На Царевец има и още една атракция, представлението "Стражници", в което участват до 50 актьори, статисти, курсанти от военния университет.

За съжаление обаче то не може да се продава като туристически продукт, защото струва доста скъпо, свързано е с голяма организация и затова се прави само напразници. Имаме и още една идея - на хълма да се направи една"улица на занаятите", така както е било в Средновековието - от третата порта към Лобната скала. Там, където някога са били занаятчийските работилници, да се направят леки постройки в руините и в тях майстори да показват най-различни занаяти.

Посетителите да гледат и да могат да си купят произведени на място предмети. Имаме идея и за "огнен фестивал" - жонгльори,гълтачи на огън, каквито са били много популярни в Средновековието. Трудността обаче е в това, че крепостта не е пригодена за нощни посещения", казва още Църов.