Едуард Сноудън контролира опасна информация, която може да се превърне в най-големия кошмар за САЩ, ако бъде разкрита, заяви добре осведоменият журналист от вестник "Гардиън" Глен Грийнуолд, цитиран от Ройтерс.

Грийнуолд, който пръв публикува документи на Сноудън, каза в интервю, че американското правителство трябва да внимава, преследвайки бившия компютърен аналитик.

"Сноудън разполага с достатъчно информация, за да нанесе само за минута такива вреди на американското правителство, каквито друг не му е нанасял", заяви журналистът в интервю, дадено в Рио де Жанейро за аржентинския вестник "Насион".

"Американското правителство трябва всеки ден да пада на колене и да се моли нищо да не се случи на Сноудън, защото ако нещо му се случи, цялата информация ще бъде разкрита и това може да е най-големият кошмар" на правителството, каза Грийнуолд.

Той заяви, че документите, които Сноудън е скрил в различни части на света, разказват подробно кои шпионски програми на САЩ следят комуникациите в Южна Америка и как функционират. "Един от начините за следене е чрез телефонна компания в САЩ, която има договори с телекомуникационни компании в повечето страни от Южна Америка", каза журналистът, без да конкретизира за коя компания става дума.

Южноамерикански лидери разкритикуваха остро Вашингтон, след като Грийнуолд съобщи за бразилски вестник, че САЩ следят по-голямата част от региона чрез шпионски програми, проследяващи интернет трафика, припомня Ройтерс.