Прави се проверка за пробива на охраната на ТЕЦ "Земляне", за да влезе мъжът, който се е качил на един от комините.

ТЕЦ-ът се охранява от частна фирма, уточниха от МВР. По информация на БГНЕС това е фирма "Егида". Топлоелектрическите централи са от обектите, които са на засилена охрана, като част от сигурността на страната.

Мъжът не заплашва да скочи, а се е качил на комина в знак на протест. Стана известно, че името му е Игор Шабов, който е бил участник в музикално реалити. Шабов е облечен със суичър с качулка, предаде репортер на БГНЕС. Забеляза се, че той разговаря по мобилен телефон, в себе си е взел и лаптоп.

Музикантът Кирил Маричков пристигна в ТЕЦ-а и каза, че е говорил с Шабов два пъти от сутринта, помолил го да слезе, но Шабов отказал и посочил, че ще слезе, когато исканията му бъдат чути.

"Попитах го: Игоре, какво става и той каза: аз съм тук на един комин в "Земляне", което ме шокира. Той ми каза, че това бил личен протест. Аз искам оставката на Орешарски и няма да сляза оттук, така ми каза. Той даже ме попита, вие, г-н Маричков, имам ви доверие, не ме ли подкрепяте и аз му казах: нищо, което застрашава живота ти, не подкрепям. Така че по-добре слез, пък ще ги кажеш тези неща, ще те чуят хората. Той каза: не, няма да сляза", посочи Маричков.

Той добави, че Шабов имал дете, жена. Ходил по протестите с детето на рамо. "Казах му: в името на тези да си рискуваш живота, не го подкрепям – нито гладни стачки, нито самозапалвания. Не мисля, че си заслужава един човешки живот заради това. Дано да го смъкнем отгоре и това е. Аз имам телефона на жена му, но мисля, че той й е казал, всъщност не знам. Не искам да се обаждаме, има психолог. Попитах го дали на Шабов да се обаждам. Психологът ми каза да не му звъня повече. Не искам да правя някакви неща, които са опасни за него. Щом психологът казва така, той е професионалист, значи е така", категоричен е Маричков.

Шабов казал, че е спокоен, видял един прекрасен изгрев тази сутрин и щял да стои там върху комина, взел си и вода.

"Той е свястно същество. Освен, че е талантлив певец, той е талантлив фотограф също. Аз не бих го направил това. Още 1990 година, когато се гласуваше Конституцията и аз бях във ВНС, аз съм един от тези, които ги наричаха 39-те, които не подписаха Конституцията. Аз не я подписах, защото в нея има дефекти, които и сега се виждат. Обаче не направих с тях гладна стачка. Моите убеждения са, че такива неща не трябва да се правят. Това е", подчерта музикантът.

Психолози разговарят с Шабов, с тях има и журналисти за гаранция един вид, че исканията му ще бъдат чути. Според охраната, от едната страна на оградата на ТЕЦ-а е възможно да има пролука. Достъпът пък отзад не бил толкова труден.