Раздаването на ваучерите за безплатни декодери за цифрова телевизия няма да започне утре и се отлага за неопределено време, съобщи БНТ, позовавайки се на Агенцията за социално подпомагане. В началото на месеца транспортния министър Данаил Папазов обеща, че социално слабите ще започнат да получават талоните от 15 юли, но до неделя в агенцията ваучери не са получени.

"До седмица се очаква разрешение от Европейската комисия, за да бъдат раздадени декодерите, нужни за преминаването към цифрова телевизия от 1 септември", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БНР.

По думите му цифровизацията ще тръгне. "Аз лично смятам, че така както са проведени поръчките, няма да успеем да ги доставим на всички до 1 септември, но една голяма част – между 80 и 100 хиляди, ще имат възможност да ги получат", добави той.

Преди дни се разбра, че над 86 социално слаби няма да успеят да се снабдят с устройство навреме заради забавянето на обществената поръчка за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Право на безплатен декодер в страната имат 260 хил. души, толкова, колкото получават енергийни помощи. По места беше казано от представители на социални служби, че раздаването на ваучерите ще продължи до 30 септември. Цената на декодиращите устройства започват от 40 лв. и стига до 70-80.

Проблемът с декодиращи устройства за 1 септември е решен за софийската община "Оборище", Североизточна, Централна Южна България и Северозападна България. Но и там получаването на устройствата няма да стане веднага. Във врачанското село Згориград чакат цифровизацията с нетърпение. И продължават да не знаят какво трябва да направят въпреки масираната рекламна кампания. "Имам малко телевизорче, не знам нещо трябва ли да му се купува, ще мога ли да гледам, няма ли да мога, дали ще предоставят нещо, дали ще можем да гледаме, дали ще трябва да доплащаме с пенсиите", посочи Екатерина Николова - жител на село Згориград, Врачанско.

"Връчвайки този ваучер на лицето, то трябва да отиде в магазин, който е  избран чрез обществена поръчка от Министерството на транспорта и срещу този ваучер то получава това декодиращо устройство", заяви пред БНТ Янита Манолова - зам. изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Основният критерий за получаване е кандидатът да е вземал помощи за отопление през последния отоплителен сезон. Има и допълнителни условия - телевизорът да няма т.нар. формат MPEG-4, да няма връзка с кабелна или сателитна телевизия. При така зададената схема от АСП прогнозираха, че на практика социално слабите, които ще получат ваучери, ще са по-малко от 210 000 души.