Транспортният министър Данаил Папазов ще предложи двойно увеличение на глобите за неспазване на почивки и употреба на алкохол за таксиметровите шофьори. Обмислят се и пакети с допълнителни мерки за таксиджиите. Темата отново стана актуална след катастрофата от средата на миналата седмица, при която бяха ранени 11 души и загина една жена.

„Надяваме се методиката за психологическите тестове да бъде разработена още следващата седмица, а досиетата и другите мерки ще отнемат малко повече време, но до Нова година мисля, че ще ги направим", каза Папазов пред БНР.

Допълнителните мерки за таксиметровите водачи са свързани с тестовете, които минават, за да станат такива, както и създаването на досиета. Една от мерките също така е шофьор, хванат да кара след употреба на алкохол, да не може да стане таксиджия.

„Обмисляме за водачите на такситата допълнителни мерки, които ще се включат в няколко пакета – психологическата подготовка на всеки водач да се провери в детайли по една нова методика, която ще бъде готова следващата седмица. Тази методика ще показва дали човекът е агресивен, дали може да се владее в по-стресови ситуации, до какво води употребата на алкохол конкретно при него. Също така ще направим досие на всеки от водачите, което трябва да стои при ръководителя на фирмата, за да може при проверка на нашите органи да се следи дали този водач допуска едни и същи нарушения непрекъснато. Иначе казано, ще опитаме да направим законови промени шофьор, употребявал алкохол никога да не може да бъде таксиметров шофьор. Засега обаче всички юристи казват, че това е невъзможно", обясни министър Папазов.

Папазов обяви също, че през последните години в БДЖ са наливани средства, които не са дали резултат.

„В БДЖ проблемът е и социален. В БДЖ работят над 10 хиляди души, които си получават заплатите, хранят семействата си от тези заплати. Повечето от тях не са виновни за кризата, в която се намират БДЖ", коментира още Папазов.

Резултатите на държавната компания се влошават, твърди Папазов. По думите му средата на юли пресрочията към кредиторите на БДЖ са около 172 млн. лв., а общите задължения към 1 юни са били 709 млн. лв.

„Това изливане на средства, което е извършено през последните години, наливане на държавни средства, не е довело до никакви резултати, а напротив, резултатите се влошават, защото без реални мерки по преструктуриране на самата фирма няма как да се случи – децентрализация трябва да се направи, за да може по-малки звена да бъдат управлявани много по-оперативно и по-правилно", каза още транспортният министър.