Брюксел може да започне срещу Германия процедура за нарушаване на правилата на конкуренцията във връзка с политиката й за развитие на възобновяемите енергии - пише днес списание "Шпигел", без да цитира източниците си.

Според изданието европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния има пред вид факта, че германските потребители плащат чрез такса за развитието на тези възобновяеми енергии.

Комисията иска да започне в сряда процедура срещу Германия за тези помощи, се казва в статията на "Шпигел". Според публикацията Брюксел възнамерява да иска връщането на вече платените помощи, което представлява милиони евро.

Списанието отбелязва още, че миналата седмица на проява, организирана в Брюксел от германския енергиен гигант EON, европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е оспорил съответствието на германската политика за развитие на възобновяемите енергии с правилата на конкуренцията.

Според Йотингер не е нормално германските производители на вятърна енергия да получават помощ, докато датските или норвежките, които доставят в Германия електричество, произведено от вятърни паркове, да не се ползват от нея.

През 2011 г. след катастрофата във Фукушима Германия реши да се откаже от ядрената енергия до 2022 г. и оттогава се опитва ускорено да развива възобновяемите енергии, което поставя проблеми, свързани с цената и води до поскъпване на електроенергията.