Бивши политически затворници и дисиденти от Източна Европа отбелязаха днес в Сигет, Румъния, 20-годишнината на първия мемориал, посветен на жертвите на комунизма, създаден в бивш затвор.

Единствен по рода си мемориалът-музей в Сигет представя ада, изживян от стотици хиляди хора през десетилетията на комунизъм (от края на Втората световна война до 1989) в Румъния, Полша, Чешката република и Унгария.

Той се намира в бившия политически затвор в Сигет, на границата с Украйна. Основан е от Ана Брандиана - румънска поетеса, чиито книги бяха забранени от бившия диктатор Чаушеску, и от нейния съпруг писателя Ромулус Русан с поддръжката на Съвета на Европа, информира АФП.

"Затворът в Сигет бе кошмар за демокрацията в Румъния", цитира агенцията думите на Русан, който припомня, че близо 200 изтъкнати личности, политици, свещеници и интелектуалци, са били държани тайно в затвора. Петдесет и четирима от тях са убити. Стотици са затваряни без съд и присъда при нечовешки условия и психически тормоз, депортирани, всекидневно следени. Само в Румъния повече от 600 000 души бяха осъдени и хвърлени в затвора по политически причини от комунистическия режим от 1945 до 1989 г. по данни на изследователския център, създаден към мемориала.