За 51% от хората протестите вече не са граждански, а са се превърнали в политически. Около една трета от жителите на големите градове в България вярват, че протестите са запазили своя граждански характер и не са се политизирали.

Това сочат данните на изследването на общественото мнение на социологическа агенция Сова Харис направено на 11 и 12 юли. От него става ясно, че най-висок е делът на респондентите, които считат, че трябва да бъде дадена възможност на кабинета "Орешарски" да изпълни кратка програма в максимален срок до изборите за Европейски парламент през месец май 2014 г.

Като цяло, около месец след началото на юнските протести, днес преобладаващ е делът на жителите на големите градове на страната, които осъзнават, че в хода на времето протестът, стартирал по повод назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, е променил своя характер и своите цели и от граждански се е превърнал в политически.

Това означава, че за пореден път протест, който прокламира и има за цел да възвести (въз)раждането на гражданското общество в България, е на път да избледнее, тъй като се политизира.

В такъв случай не бива да се учудваме на данните, от които ясно се вижда, че общественото мнение не оценява еднозначно гражданското недоволство пред Парламента, пред Министерски съвет и на емблематичното кръстовище Орлов мост. Всъщност обществените настроения също са изправени на кръстопът – а сега накъде?

От данните от проведено проучване сред пълнолетните жители на София и на големите градове в страната е видно, че около 56% подкрепят протеста срещу сегашното правителство. Протестите срещу кабинета "Орешарски" срещат неодобрение сред значителен дял - около 37% - от пълнолетното население на София и на големите градове. Прави впечатление, че близо 48% считат, че протестът срещу кабинета "Орешарски" има политически оттенък. Това мнение се споделя предимно от хората, гласували на последните парламентарни избори за Коалиция за България (84%), Атака (78%), ВМРО-БНД (75%), ДСБ и БДФ (67%), Движение България на гражданите (64%), както и от 36% от гласоподавателите на ГЕРБ.

Близо 40% са убедени, че протестите срещу кабинета "Орешарски" са запазили своя характер на безпартийност и нямат политически оттенък. Това мнение се споделя от близо 58% от гласувалите за ГЕРБ на изборите за парламент на 12 май 2013 г.

Отчита се висок дял сред респондентите, които считат, че протестът, стартирал по повод назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, вече е променил своя характер. Според 51% от хората протестите вече не са граждански, а са се превърнали в политически.

Около една трета от жителите на големите градове в България вярват, че протестите са запазили своя граждански характер и не са се политизирали.

От данните е видно, че приблизително 23% от пълнолетното население на големите градове в страната подкрепят протеста в защита на правителството. Преобладаващ е делът на хората на възраст над 50 години. Подкрепящи протестите в защита на правителството са около 40% от пенсионерите, 21% от заетите в частния сектор, 19% от държавните служители, 24% от жителите на областните градове, 21% от столичани, 59% от гласувалите за Коалиция за България на последните парламентарни избори.

Най-висок е делът на респондентите, които считат, че трябва да бъде дадена възможност на кабинета "Орешарски" да изпълни кратка програма в максимален срок до изборите за Европейски парламент през месец май 2014 г. Това мнение се споделя от около 43% от пълнолетните жители на столицата и на големите градове в страната. Около 37% от пълнолетното население на София и на големите градове в страната смятат, че съществува необходимост от незабавно провеждане на предсрочни парламентарни избори. Най-нисък е делът на респондентите, които считат, че трябва да бъде дадена възможност на правителството да изпълни целия си мандат. Това мнение се споделя предимно сред гласоподаватели на Коалиция за България и сред пенсионери.

Социологическото проучване е по поръчка на агенция БГНЕС. Анкетирани са 506 души над 18 годишна възраст в стандартизирано телефонно интервю в периода 11 - 12 юли.