Доживяхме и това - дете да пише до Темида и да проси правосъдие! 11-годишният А.З.Б. - син на столичаните Весела Тодорова и Здравко Борисов, е подал сигнал до Софийския районен съд, в който се описва схемата, по която семейството му е изгубило апартамента им в кв. „Дружба” и идеални части от къща и парцел в „Симеоново”. Последният бил записан на името на малолетния, но съдебно решение разрешава на родителите сделка с имота на детето, при положение че парите от нея се преведат по негова сметка. Имотът в „Симеоново” е съсобствен на малкия А. с две негови роднини – прабаби на по 95 и 97 години, които и до днес не знаели нищо за семейната трагедия. Според сигнала до съда всички сделки за кредитиране и продажба на имотите на семейството били извършени в кантората на скандално известния нотариус Александър Чакъров. Ужилените попадат там, след като изпадат в невъзможност да изплащат ипотечен банков кредит, покрит с апартамента в „Дружба”. За да не изгубят жилището, те потърсили начин за заем от частни лица срещу лихва. Тяхна позната – покойната вече Диана Матеина –

бивша съпруга на скандалния бизнесмен Борислав Ралчев

ги свързва с адвокат Цветолюбка Славкова. Именно Славкова открива уж фиктивен купувач на апартамента им в „Дружба” – Ангел Лазаров, който отпуска на семейството 20 000 лева срещу лихва. Славкова удържа за себе си 4000 комисиона и дава останалите пари на изпадналите Весела и Здравко. Уговорката е, като върнат дълга си, Ангелов да им върне апартамента. Междувременно обаче Славкова излиза с ново предложение – да прехвърли длъжниците на нов частен кредитор, „при по-изгодна лихва”. Така отново всички се събират в кантората на нотариус Чакъров и там се извършва препродажба на апартамента в „Дружба” от продавач Ангел Лазаров на жената на новия кредитор – Таня Манева. Нито един от т.нар. купувачи не се притеснява от тежестите върху апартамента – банковия кредит, който продължава да тегне като дамоклев меч над главите на Весела и Здравко.

Приемникът на Лазаров - Даниел Манев, им предлага да му продадат друг свой имот – апартамент и 1/3 парцел в „Симеоново”, като им обещал след това да им върне жилището в „Дружба”. Този имот обаче е на малолетния А. И за трети път Весела се връзва на предложенията. И пак се озовава в кантората на Чакъров. Там се явява с решението на съда, в което пише, че парите трябва да се внесат по сметка на детето. В нотариалния акт обаче вижда, че е получила парите „преди сделката”. Цели 46 200 лева. Весела изпада в паника, но Славкова й обяснява, че „така трябва”, а парите ще си получи, когато стане факт вписването на имота в регистъра.
Минават дни, но купувачите нито дават пари, нито връщат апартамента, пише в сигнала. Звънят на Славкова, търсят я, тя все ги успокоява. До деня, в който

намират офиса й празен, а тя изчезва

Купувачът на имота Даниел Манев е аптечен бос, човек с висок имидж в обществото. Той ги заплашил, че ако го безпокоят, като съдебен заседател ще се разправи с тях. Здравко и Весела подават няколко искови молби, но не стигат доникъде. Почват да търсят помощ от медиите. Заради интервю на Здравко Борисов от 2012-а, в което той разказва премеждията на семейството си, сега ще трябва да отговаря за клевета по дело, заведено от Даниел Манев. То ще се гледа на 9 април т.г. в Софийски градски съд. Народното издание потърси ответника по делото – Здравко Борисов, както и ищеца Даниел Манев. Искахме да разберем защо в тъжбата си Манев пише, че е дал парите по време на сделката, нотариусът е написал в акта, че майката е получила парите преди сделката, а самата Весела твърди, че не е получила никакви пари - нито преди, нито след сделката. Липсва друг разплащателен документ освен написана собственоръчно от Славкова бележка за лихвите. Манев обаче отрича да е упражнявал лихварска дейност и именно заради това води делото за клевета.


Бизнесменът Даниел Манев:
Дал съм им парите до стотинка!


„Ще водя дело срещу Здравко Борисов до дупка, без никакво съжаление – този човек ме нарече публично лихвар, урони авторитета ми и навреди на бизнеса ми! Те продължават да ме атакуват двамата с жена му - прокуратурата на два пъти прекратява делата и те пак продължават. Затова всеки ще си плати! Купих имота и изплатих до стотинка парите, които са искали – 46 200 лева. Тези хора – Здравко и Весела, заявиха, че не са получили парите 2 години след сделката. Според вас, ако не бяха получили парите първите часове, първата седмица, първия месец, защо не се оплакаха веднага?! Или понеже са изхарчили парите и държавата ги притиска, решиха, че аз съм този, който не ги е дал?! Питате защо съм дал парите на ръка, а не съм ги превел по сметка? – Ами разпореждането на съда е към майката, не към мен... Първият имот ние с жена ми го купихме от друг човек – Ангел Лазаров. Защо Ангел го е купил с тежести, това е въпрос към него, не към мен - аз отговарям за себе си. А на въпроса ви защо няма документи за парите, които аз съм дал, мисля, че до 2011-а нямаше такова изискване парите да минават по банков път... Делото е минало на първа инстанция и е в моя полза. Що се отнася до това колко имоти имам, те не са толкова, колкото казвате – 38, абсурд! Нещо може да е сгрешено – ще помоля адвоката си да провери. Не са повече от 10 или 12. Имам дарения, има прехвърляния и т.н. Но дори и да са толкова имотите ми, аз мога да ги докажа с доходите си – занимавам се с търговия с лекарства от много години... Изчаквам да мине делото, за да бъда изцяло в правото си да вляза във владение в “Симеоново”. Аз губя в момента от този имот”.


Здравко Борисов:
Взеха ни живота, ограбиха ни детето и се правят на „обидени”!


„Аз не съм обиждал никого с никакви обидни квалификации. Аз разказах във вестника какво ни се е случило. А ни се случи това, че, за да се отървем от безпаричието, което ни притискаше заради ипотеката от банката, се натресохме на клопката с апартамента в „Дружба”. После вече стана един омагьосан кръг. Идеалните части от къщата и двора в „Симеоново” изобщо не сме имали намерение да ги продаваме. Това беше тяхна идея. Много хитро ни оплетоха от едната грешка да влезем във втората, която вече беше фатална. Манев пита защо сме подали жалбата след 2 години?! Това не е вярно – първите искови молби са от 2009-а... Сега се прави на обиден тоя господин и ме съди. Били сме изхарчили парите на детето си! Никога не бихме злоупотребили! И не сме го направили. Най-ужасният ми кошмар нощем е как, без да мога да направя каквото и да било, наблюдавах от прозореца на апартамента в „Дружба” как детето ми си изнася багажа! Това никога няма да ми се изтрие от главата! Щом господинът иска да ме съди, нека ме съди, но нека не говори неща, които не са верни и целят да внушат на хората грешно впечатление за нас... Според мен съдия Нели Куцкова се усъмни и затова на втора инстанция отхвърли решението на първа, с което Манев се хвали, че бил спечелил делото. Искаме графологична експертиза на бележка, написана лично от Славкова за сумите с лихва, които сме му давали, и нека съдът прецени дали има лихварство. Тези хора ни взеха живота, бъдещето на сина ми утрепаха и сега се правят на „обидени”! Ако съдът не може, нека Бог накаже тоя, който лъже! Ако го възприемате като клетва, нека това да важи както за тях, така и за нас – за тоя, който лъже! Ние нямаме какво повече да губим!”.