Задава се Бананагедон (смесено понятие от банан и армагедон), пише британският в. "Индипендънт".

Изданието посочва, че милиони по света са изправени пред опасността да гладуват, защото смъртоносна болест "изтребва" банановите плантации, посочва изданието, като се позовава на предупреждение на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Гъбичката е наречена Панамска болест от тропически вид, и е известна като TR4. Заплахата от нея нарасна в последните седмици, когато стана ясно, че болестта е опустошила разсадите за износ в Мозамбик и Йордания.

Има риск гъбата, за която засега няма ефикасно лечение, да е достигнала и най-големите плантации за банани в Латинска Америка, където може да унищожи големи насаждения.

Смята се, че в света 410 милиона души разчитат на бананите, за да си осигурят една трета от дневния прием на калории. Според една от оценките на експерти новата болест може да унищожи до 85 процента от бананите по света.

Сорта Кавендиш, който е най-популярният, се появи през 50-те години, когато замени друг сорт, който беше унищожен от друга болест. Кавендиш както и други бананови видове, нямат защита срещу TR4. Гъбата може да живее 30 и повече години в почвата и да превърне сърцевината на банановите култури в тъмна каша. За две-три години болестта може да унищожи плантациите с банани. Първоначалното й огнище е било в Индонезия.

Подобна гъба може да се разпространява в капчиците вода или в малки количества пръст, полепнала по обувките или превозните средства.

Друга гъба, наречена сигатока, достигна Карибите от Азия през 90-те години и допринесе за намаляване на износа на банани с 90 до 100 процента в пет страни. Учени сега е опитват да създадат устойчиви на болести генномодифицирани видове банани или нови сортове.