Най-малко седем души са загинали, а 12 са били ранени, деветима от които са в много тежко състояние след дерайлирането на влак във френския департамент Есон, съобщи префектът му Мишел Фюзо.

По-рано днес вътрешният министър Манюел Валс заяви, че при инцидента има седем жертви и десетки ранени. Очевидец на дерайлирането на влака съобщи, че е чул експлозия. "Влак "Корай" навлезе на гара Бретини, той се движеше по-скоро бързо, като влак, който навлиза в гара, без да се налага да спира. Изведнъж се чу експлозия, видяхме прах, чакъл, които се разхвърчаха навсякъде. Влакът дерайлира...Електрическите линии бяха взривени, бетонни блокове се откъснаха от перона", съобщи очевидецът Уилям Казен, цитиран от френския вестник "Фигаро".

Влакът дерайлира южно от Париж, в община Бретини-сюр-Орж, в 17,14 ч местно време. Канцеларията на областния управител на Париж съобщи, че е задействан план за "червена тревога", а министерството на вътрешните работи потвърди съобщението за инцидента. Планът "Червена тревога" предвижда организиране на спасителни операции в случай, че "при инцидента има много жертви", уточни вътрешното министерство.

"Влакът, пътуващ от Париж за Лимож, е навлязъл в гарата с голяма скорост. По неизвестни причини композицията се е разкъсала на две части, едната от които е продължила да се движи, а друг вагон се е преобърнал върху перона и в него със сигурност са блокирани много хора", заяви полицейски източник.

Очевидци разказват, че в района на инцидента е настъпила огромна паника. На мястото са пристигнали десетки пожарни и полицейски коли. Инцидентът стана в момент, когато много французи пътуват за началото на лятната си отпуска. "Фигаро" съобщава, че това е най-тежкият железопътен инцидент във Франция от 2008 г. насам.