Гледайки Земята от птичи поглед, човек може да попадне на най-различни, невероятно красиви гледки. В най-западната част на австралийския континент, в непосредствена близост до Индийския, океан се намира Шарк Бей – област с изключителни природни дадености и обект на световното наследство.

Разпръснати из Шарк Бей, най-вече в рамките на Национален парк Франсоа Перон, се намират солените езера от гипс, известни като „биридас“. Преди хиляди години, когато морското равнище е било в пъти по-високо, красивите езера са представлявали излаз на море между пясъчни дюни.

Когато морското равнище спада, биридас пресъхват, създавайки солени езера от брашнеста гипс. Днес езерата имат кръгла или овална форма, като обхватът им достига от 100 метра до 1 километър в диаметър. Обикновено всеки биридас има леко задигнато пространство в центъра, което съответства на нивото на водата в края на плейстоцен период преди около 10 000 години.

В наши дни по време на много високи зимни приливи или след проливни дъждове, когато нивото на подпочвената вода се повишава, езерата се изпълват с вода. Повечето биридас задържат вода в продължение на няколко месеца. В това време спящите яйца се излюпват и езерата изобилстват със скариди, раци и други безгръбначни.

Някои биридас са свързани с морето чрез канали и се пълнят с морска вода, като по този начин се образуват красиви плитки заливи. Повечето езера са изолирани, а на източния бряг на Перон има повече от 100.