Медиите в САЩ внимателно следят за някои необикновени явления в парка Йелоустоун, под който се намира най-големият вулкан в света. Супер гигантът е изригвал за последен път преди 640 000 години, а вулканолозите смятат, че периодът му на пробуждане е 600 000 години. Тези дни пък в интернет се завъртя едно видео, на което се вижда как стадо бизони бягат в паника от нещо. Джийн Мус от CNN събра няколко предположения за странното поведение на животните. Мнозина видяха в бягащите бизони предвестник за надвисваща катастрофа, тъй като появата на видеото съвпадна с трус от 4,8 по Рихтер. Общо от началото на годината в Йелоустоен има над 60 труса, температурата на водата в гейзерите превишава нормата, на места почвата са навдига.

Някои виждат в това признаци, че се пробужда чудовищният вулкан с размерите на кратера са 4000 кв.км или 20 пъти повече от Вашингтон с предградията. Под този кратер има гигантски мехур, пълен с нажежена магма. Специалистите предполагат, че при изригване на вулкана ще бъде унищожено всичко живо в радиус от 1000 км., цяла Северна Америка ще се окаже под 15 сантиметров слой пепел и ще последва глобална промяна на климата.

"Да земетресението от 4,8 е най-силното през последните 30 години. Но тук имаме от 1000 до 3000 колебания на земната кора годишно, а бизоните бягат защото си търсят храна. Аз много добре знам накъде бягат, по простата причина, че те всеки ден минават на 100 метра от къщата ми. Това им е маршрута за влизане обратно в парка", успокоява журналистите говорителят на националния парк Йелоустоун Дан Хогъл.

"Преди 65 милиона години изригването на подобед вулкан съвпада с удара огромен метеорит в района на Мексико, което вероятно причинява измирането на динозаврите. В сегашната ситуация ще умрат Съединените щати”, предупреждава професорът по физика в Ню-Йоркския университет Мичио Каку.

Учените припомнят подобно поведение на животни, които внезапно, без видима причина, се втурват навътре в сушата през декември 2004 година. Малко по-късно крайбрежието на Югоизточна Азия е пометено от цунами. Загиват около 300 000 души.