Само осем университета са поискали вдигане на таксите през следващата учебна година, става ясно от проект на постановление, качен на страницата на просветното министерство. Най-големите висши училища в страната категорично са се отказали от увеличения на цените. Така че студентите в тях и родителите им могат да са спокойни, че няма да се налага да плащат повече отколкото сега.Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок. Някои пък са предложили повишението да е само за отделни специалности, съобщава „Стандарт”.

Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева - от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление. С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна. Оттам искат да се вдигне от 320 на 340 лева цената на икономиката, туризма и администрацията и управлението. Първата специалност се увеличава и във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”.

Студентите там ще плащат 450 лева вместо сегашните 400. Библиотечният предлага символичен ръст - от 688 на 707 лева за информатика, от 752 на 793 в специалност „Национална сигурност”, както и ръст от 523 на 538 в специалностите, свързани с обществени комуникации и информационни науки.