Мирослав Кирчев може да се качи на почетната стълбичка още на Олимпийските игри в Рио 2016 година, заяви днес в Пресклуб "България" олимпийската шампионка и медалистка от Сеул Ваня Гешева - директор на клуба по кану-каяк "Левски". Само 5 хилядни от секундата разделиха талантливия състезател от влизане в "А" финала на Олимпиадата в Лондон миналото лято.

Преди 2 седмици в Познан, Полша, Мирослав Кирчев спечели за втори път след 2010 г европейската титла на едноместен каяк при младежите до 23 години, този път в олимпийската дисциплина 1000 м. "По-силен съм на 500 метра, на 1000 метра не бях толкова уверен. При старта в серията първия ден беше много ветровито, но като станах първи си казах:"Аз мога", спомни си шампионът на Стария континент.

Личната му треньорка в "Левски" Ева Пашева, която го подготвя самостоятелно от януари т. г., изцяло е променила тактиката на гонката. "Мирослав използваше предимно ръцете и много по-малко гърба и краката, което е подходящо за късата дистанция, но не и за дългата дистанция от 1000 м", поясни специалистката с над 20 години треньорски стаж. В края на август в Германия нейният състезател ще запише първото си участие на Световно първенство при мъжете и тя е сигурна в неговото достойно представяне.

След Олимпиадата в Лондон миналото лято Мирослав отказва да тренира в националния отбор под ръководството на Петър Мерков. Според думите на самия състезател причината е "кръг от неприятни хора", сред които лекарят и масажистът. Има и разногласия със старши треньора Мерков. Екипът в щаба на националния отбор е от доказани професионалисти, контрира на пресконференцията селекционерът Милко Казанов.

Младежът е в депресия след нещастното му отпадане на косъм от елита на Олимпиадата. След завръщането му на родна земя, Мирослав се оказва излишен в клуб "Локомотив" в родния му град Русе. "Мирослав беше уволнен с мотива, че няма финансови средства и това е срам за Русе", каза огорчен неговият баща и бивш треньор Илия Кирчев. В края на 2012 г Мирослав се обажда лично на Ваня Гешева с молба да премине в "Левски". Тя подава ръка на каякаря и му осигурява добри условия да продължи кариерата си.

Състезателят държи да се подготвя извън националния отбор и това му докарва сериозни неприятности. След много разговори и усилия от страна на Ваня Гешева се стига до някакъв компромис - федерацията по кану-каяк решава да му отпусне 1500 лв за подготовка за Европейското първенство в Познан и да му осигури двата лагера до Световното в Дуисбург в края на август. Мирослав обаче не си получава полагаемата му се стипендия от 300 лева месечно като европейски шампион. Парите са определени с наредба от спортното министерство.