Румънският транспортен министър Релу Фенекиу бе осъден на 5 години затвор от Върховния касационен съд на Румъния. Той бе обвинен в злоупотреба със служебно положение, предаде „Аджепрес".
Върховният касационен съд на Румъния за първи път произнася присъда "лишаване от свобода" на действащ министър.  Решението е окончателно.
Релу Фенекиу бе даден на съд през юни миналата година. Причината бе, че като акционер и управител на фирма е продавал старо оборудване на държавна румънска компания, която работи в сферата на енергетиката, на цени като ново. Обвинението твърди, че компанията за енергийна поддръжка и услуги (SISEE) е платила за оборудването над шест милиона леи (над три милиона лева) без ДДС. Сред купените трансформатори и прекъсвачи имало и стари, произведени през 1970-1980 година. Голяма част от оборудването не било използвано след закупуването и стояло на склад.

Оставката на Фенекиу бе пописана от румънският премиер Виктор Понта. Премиерът ще поеме поста до избирането на нов министър.