Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудът, който беше решил да се скрие от американските служби във Венецуела,  заяви на среща с правозащитници на летище Шереметиево, че е решил да поиска политическо убежище в Русия, съобщи пред РИА "Новости" една от участничките в срещата.

"Той (Сноудън) заяви, че ще поиска убежище в Русия", каза събеседничката на агенцията. Снимките и видеото по време на срещата със Сноудън бяха забранени, но британският вестник "Гардиън" публикува първата снимка от пресконференцията. Освен Сноудън на снимката фигурира представителката на Уикилийкс Сара Харисън. Малко по-късно Сноудън обеща да не причинява вреда на САЩ, каквото беше условието на Русия, за да му предостави политическо убежище.

Ръководителят на президентския Съвет по правата на човека Михаил Федотов смята, че Русия не трябва да предоставя политическо убежище на Сноудън, който е "много непоследователен в своите действия". "Не трябва да му даваме убежище, защото Сноудън не прие условията, при които Русия беше готова да го предостави", заяви Федотов пред РИА "Новости" в отговор на въпрос трябва ли Русия да предостави убежище на американеца. "Това, че той отначало поиска политическо убежище, след това се отказа, а по-късно отново поиска, не говори добре за него. Ние не бива да се свързваме с човек, който е толкова непоследователен в своите действия", добави Федотов. "Ние, разбира се, трябва да му помогнем да получи политическо убежище, но не непременно в нашата страна", коментира той. Срещата в транзитната зона на летище Шереметиево приключи и правозащитниците я напуснаха.