Във връзка с огласения наскоро доклад на Трансперънси интернешънъл за нивото на корумпираност по света, от Би Би Си са си направили труда да съберат обичайните фрази в доста страни, чрез които съответните държавни служители си правят устата да получат някой лев.

Какво общо могат да имат помежду си фрази като "боб за децата" в Киншаса, "чаша вино" в Париж и "малки шаранчета" в Прага, освен че са свързани с местната кухня? Те са евфемизми за подкуп. Макар езикът на корупцията да се различава в различните страни, в някои от тях има поразителна прилика, установяват Дейвид Хениг от Университата в Кент и Николет Макопички от Университета в Оксфорд.

Ако в Турция катаджия заговори за "чорба парасъ", т.е. пари за супа, иде реч обектът на щението да се бръкне. Из страните в Северна Африка съответният катаджия може да пожелае да спонсорирате поредната му чаша "кааве", без да има никакво намерение да пие кафе. В Кения ще трябва да подкрепите финансово бдителният пътен полицай, за да може той да купи "чай за родителите си".

Азерите са по-директни, там се говори за уважение. А ако някой чиновник ви е избрал за свой неволен спонсор, той ще поиска от вас да му "направите услуга".

В Мексико чиновник, който трябва да ти уреди някакъв бизнес с държавна институция, ще поиска от теб "една хапка" , докато съответният му колега в Колумбия ще поиска "да хвърли един поглед" на прихода от договора с правителството.

По принцип корупцията съвместява незаконно и неморално поведение. Но в някои региони по света незаконните технически неща са морално приемливи. Например в Унгария лекарите и медицинските сестри очакват от пациентите "бакшиш", получаван под класическа форма – пари в плик. В Полша ще попаднете на безлик бюрократ, който ще ви осигури "запознанство" с човек, който в бъдеще "може да оправи нещата". В Китай представителите на здравеопазването и чиновническата армия очакват от вас "малък израз на благодарност". В Русия желязното правило е, че "благодарността не можеш да си я сложиш в джоба", поради което "трябва да бутнеш в лапата" на чиновника.

Ако се питате какво става "под масата", иде реч за поредната метафора, описваща корупция. Фразата е широко използвана на английски, френски, фарси и шведски. В Унгария понякога ще стане дума за "пари за смазване" на колелата на бюрократичната машина.

Много от евфемизмите за корупция са така сътворени, че, на пръв поглед, да минимизират постъпката. Изразът е използван буквално на суахили - нещо малко, а в Бразилия ще трябва да почерпите "едно малко кафе".

Има и специфични термини, свързани с конкретни държави. Например въпросът "Колко може да струва една картонена кутия за телефон Нокиа?" има точен и ясен отговор в Унгария. Защото там през 2010 г. Жолт Балог, шеф на градския транспорт на Будапеща, беше заловен да предава на заместник-кмета на унгарската столица Миклош Хагьо кутия от "Нокиа" с 15 млн. форинта (65 000 долара) в нея.