След повече от четири години догадки какво съдържа делото "Галерия", станало известно с информацията за масово подслушване на политици и журналисти по времето на тройната коалиция, днес Държавна агенция "Национална сигурност" публикува разсекретена част от него.

Това стана, след като в. "Сега" отправи официално искане за достъп до информацията в делото. "Галерия" беше разсекретено частично още по времето, когато ДАНС се ръководеше от сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, но до този момент от агенцията отказваха достъп до него. Остава обаче секретна частта от него, която съдържа направените специални разузнавателни средства. Публикуването на информацията става възможно, след като всички проверки на прокуратурата са приключили с официално становище, че няма извършено престъпление, коментираха пред "Сега" източници от ДАНС.

Разсекретена е само частта с издадените заповеди за образуване на делото, както и хората, които са подслушвани. От документите става ясно, че са наблюдавани сайтовете аfera.bg, frognews.bg, opasnite.net63.net, вестник "Уикенд" и вестник "Шоу", където е имало нападки срещу тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров. От документите става ясно, че има разрешение от съда във връзка с делото да се контролират телефоните на Недялко Йорданов Недялков, който се е водел с псевдоним "Галерия 3", и Мартин Златков - той е с псевдоним "Галерия 1" и "Галерия 2". И двамата към онзи момент са собственици на "Ню медиа груп", която издава в."Уикенд". Недялков и Златков са поставени под пълен контрол - подслушване, проследяване, наблюдение, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване. Причината е, че са заподозрени, че са получавали секретна информация от служители на ДАНС.

От материалите по разработката става ясно, че са изискани само телефонни разпечатки за разговорите на още една сериозна група от хора. Сред тях почти сигурно са Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, Татяна Дончева, издателят на вестник "Шоу" Пламен Каменов, издателите на "Афера" Веселин Данов и журналистката Веселина Томова, които са посочени поименно. В разработката е посочено "да бъдат направени разпечатки на мобилните телефони на лицата, имащи отношение към публикациите, свързани с дейността на ДАНС, с цел засичане и установяване на източниците им на информация". Проверявани са били и телефоните на Иван Драшков и Цветлин Йовчев и на други тогавашни служители на ДАНС. За всички горепосочени няма данни да са били под контрол, включително и да са били подслушвани.

За съществуването на делото "Галерия" стана ясно през септември 2008 г. То е било започнато от ДАНС по повод публикации в спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. "Опасните" публикуваше предимно информации за личния живот на президента Първанов, за премиера Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС и едновременно с това бизнесмен и преподавател в УНСС Алексей Петров.

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия". Бившият народен представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а тогавашният шеф на дирекция "Сигурност" в ДАНС и сегашен и.д шеф на агенцията Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката. Писанчев отрече да е правил каквото и да е самоволно, а по-късно стана ясно, че заповедта за стартирането на делото е на тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов, припомня "Сега". А ето и адресът, на който може да бъде видяна разсекретената част: http://www.dans.bg/images/stories/Information/GALERIA120713/GALERIA.pdf