Силни трусове бяха регистрирани из различни части на Земята - в Гърция, Турция, Италия, Испания, Чили се усетиха земетресения.

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси южната част на Гърция и беше усетено в столицата Атина, предаде Франс прес, позовавайки се на Института по геодинамика в Атина. Няма сведения за щети и пострадали. Епицентърът на труса е бил на 28 км източно от остров Хидра и около 89 км южно от Атина. Земетресенията са чести в Гърция, която е разположена в сеизмичен район. През януари хиляди домове пострадаха от земен трус на остров Кефалония в Йонийско море.

Земетресение с магнитуд 5 бе регистрирано днес по пладне в Калабрия, в южна Италия. Няма данни за жертви или поражения, съобщиха пожарната и карабинерите, предаде Франс прес. Националният институт за геофизика и вулканология съобщи, че трусът, регистриран в 11.24 ч. местно време, е бил с магнитуд 5, а епицентърът - на дълбочина около 66 км под морската повърхност, край брега на селището Кротоне в крайната южна точка на полуострова.

Трусът бил усетен в цяла южна Италия. Според гражданската защита, пожарната и карабинерите, след земетресението няма жертви или поражения, но в някои училища децата излезли панически на улиците. Днешният трус стана ден преди петата годишнина от опустошителното земетресение с магнитуд 6,3 в Акуила на 6 април 2009 г., когато загинаха 309 души, посочва АФП.

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси Чили на 76 километра западно от град Икике, информира Американският сеизмологичен институт, цитиран от Агенция „Фокус”. Трусът е бил регистриран в 17:04 часа българско време с дълбочина 10 километра. През последните пет часа в района бяха засечени 14 земни труса с магнитуд от 2,8 до 3,9 по Рихтер, отчитат сеизмолозите.

Испания също бе разлюляна, но слабо – с трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. По информация на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, земният трус е ударил в 17.13 часа местно време, на 47 км южно от град Валенсия.

Трус е отчетен и в Централна Турция, в 15.40 часа местно време. Той е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер на 227 километра североизточно от Анкара.