Вие живеехте в токсична политическа среда, в която хора с различни политически виждания не можеха да постигнат компромиси. Те предпочитат да не правят нищо, отколкото да се съгласяват с противниците си. В тази ситуация не можеш да създадеш политически лидери. В този вакум избуяват сили, които търсят достъп до политическо влияние – докато другите водят празни дискусии. Това заяви в „120 минути“ икономистът Роналд Ът.Той и колегата му Ричард Ран, чиито имена станаха популярни у нас в първите години на прехода, отговориха на въпроси, свързани с икономиката, бизнеса и политиката. Националната стратегия „Ран-Ът“ или планът „Ран-Ът“, бе план за преход към пазарна икономика, изготвен в рамките на 6 месеца от Националната търговска камара на САЩ по молба на последното правителство на Народна република България (в лицето на Андрей Луканов) и представен през март 1990 г.

„Ние сме икономисти. Винаги съм се стремял да страня от политиката. Когато се срещнах с Луканов, му обясних – икономиката е като торта – винаги трябва да внимаваш какви съставки слагаш и в каква пропорция. Когато дойдох тук, бях шокиран от ширещата се корупция“, заяви на свой ред Ричард Ран.

Роналд Ът го допълни: „Българските политици изхабиха много повече в битки, отколкото в градивни идеи. Така се провали и приватизацията. Все още имате толкова много какво да направите в тази посока. Имате още неефективни държавни предприятия, които могат да се спасят чрез частния сектор. Най-големите сделки бяха подписани с потайни хора, при потайни обстоятелства. Никой не разбра кой изкупи българските предприятия“.

Според Ричард Ран първите години на прехода са били годините на пропилените възможности. „Много млади, талантливи българи напуснаха страната и намериха своето призвание в чужбина“, допълни той.

„Д-р Ът, вие бил ли сте агент на ЦРУ?“, попита тв водещият Светослав Иванов.

„Не, никога не съм бил“, отговори гостът.

„Агентите са хора, които се сливат с тълпата. Можете ли да си ни представите незабележими сред тълпата?“, поита на свой ред Ричард Ран.

„Костов беше най-подготвеният политик на прехода. Беше ми интересно да наблюдавам различни политически актьори, някои от които познавам добре. Повечето от тях се провалиха поради липса на консенсус“, заяви Роналд Ът.