Астероидът 2003 WY25 се оказа изгубената преди близо 200г. комета P/1819 W1 Blanpain, съобщиха от Астрономическа Обсерватория "Звездно общество - IAU A79".

Астрономите от Харвардския център за малки тела в Слънчевата система успяха да идентифицират изгубения обект благодарение на нови наблюдения на американския проект Панстарс, проведени преди няколко дни. За преоткритието основна роля имат и проведените през 2003г. наблюдения, но тогава обекта е помислен за астероид. Това най-вероятно се дължи на факта, че кометата образува прахова кора на ядрото си, която спира потока на сублимиращи газове.

Само когато кометата се приближи до Слънцето тя рязко повишава блясъка си, като в момента се наблюдава избухване, което е увеличила яркостта й в хиляди пъти. Първоначално небесното тяло е било открито през 1819 г., когато е било ярък обект видим дори и с просто око. Кометата обикаля около Слънцето за период от малко над 5 години, но в момента може да се наблюдава само с помощта на телескоп. Небесното тяло е видимо от България и вече е прихванато и от нашите астрономи от обсерватория "Звездно Общество А79".