Собственикът на пицарии "Виктория" Георги Илиев е причинил катастрофата, при която загина 20-годишният Юлиян Георгиев, син на бившия зам.вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ Димитър Георгиев.

Второкурсникът от Техническия университет бе блъснат от сребрист мерцедес към 21 ч в сряда на бул. "Симеоновско шосе", докато карал мотора си.

По данни на разследващите Илиев категорично е отнел предимството на моториста, навлизайки в насрещното платно, и е причинил челно сблъсъка.

Момчето пътувало по булеварда от Студентски град в посока "Лозенец". Близо до пресечката за бившия ресторант "Ловен парк", който в момента е пицария "Виктория", движещият се в насрещното платно Илиев направил ляв завой, за да влезе в парка, и препречил пътя на моториста. Последвал

зверски удар, при
който младежът
хвърчал 50 м,


а от ямахата останала купчина ламарина. Дошлият на място екип на "Спешна помощ" само констатирал смъртта на Юлиян.
Минути след зверския удар районът е отцепен.

"24 часа" потърси коментар от пиарите на веригата ресторанти, но до редакционното приключване на броя оттам не отговориха.

По ирония на съдбата собственикът на веригата пицарии е приятел на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, чийто заместник в МВР беше бащата на загиналия младеж.

Бизнесменът и Цветанов били съученици в спортното училище в София, където били състезатели по лека атлетика.

"С Цецо се запознахме в шести клас на приемния изпит за спортното училище на ЦСКА. Той бе висок и слаб, с физика на бегач", казва пред "24 часа" през 2010 г. Илиев за съученика си.

От полицията уведомили бащата Димитър Георгиев за катастрофата към 1 ч през нощта.
"Не знам с какво се занимава шофьорът на мерцедеса, но името, за което ме питате, е същото. Единственото, което очаквах от този човек, е да се свърже с нас. До този момент (петък вечерта - бел. ред.) не го е направил", заяви бащата на Юлиян.

От Софийската градска прокуратура (СГП) потвърдиха, че зад волана на мерцедеса е седял 49-годишният Георги Илиев, без да уточняват подробности за личността му.
"Срещу него е образувано досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост", обясни Елка Ваклинова, говорител на СГП. Резултатите от кръвния тест на Илиев показали, че той не е употребил алкохол или наркотици. Има чисто съдебно минало.

"Назначени са съдебномедицински и технически експертизи, които да изяснят точната причина за катастрофата", допълни Ваклинова.

Юлиян излязъл с мотора си, за да вземе лекции от колежка в сряда вечерта, писа във фейсбук бабата на момчето Мими Бойкова ден след катастрофата.

"Днес (четвъртък - бел. ред.) ми дадоха смъртния акт. Нямам сили да го прочета. Не пожелавам на никого това, което се случи с детето ми", коментира бащата пред "24 часа".

Той дълго се

противил
синът му да
си купува
мотор


"Спорехме много на тази тема. Известно време продава кебапчета, за да събира пари. Спестявал е и от това, което с майка му сме му давали за други разходи, и в крайна сметка преди малко повече от година си купи мотор", разказва Георгиев.

На 24 август Юлиян щял да навърши 21 години. Следвал втора година редовно специалност "Индустриално инженерство" в Техническия университет.

"Специалността му е по британска програма и учеха всичко на английски. Наскоро бе на стаж във Великобритания. Негови колеги оттам бяха сред първите, които ми се обадиха, за да изкажат съболезнования. Разбрали за случилото се от състуденти на Юлиян", разказа Георгиев.

"Беше прекрасно, добро дете. Мъката ни е неописуема", добавя бабата Мими Бойкова.

"Искахме да
дарим органите
на внука ми,


за да спасят друг човешки живот, за да остане частица от него, която да топли сърцето на някоя друга майка, но не успяхме", разридава се Бойкова.