Финландската компания Нокия показа най-новия си смартфон с мощна 41-мегапикселова камера, която предлага "повече детайли, отколкото окото може да види".

При представянето на новото устройство в Ню Йорк Нокия съобщи, че смартфонът Lumia 1020 може да създава едни от най-острите изображения, които дигитална камера е способна да направи. Телефонът, който работи с Windows, може да се справи с шест пъти по-високи нива на звуков натиск от обикновените микрофони за смартфон, съобщи компанията.

"Искаме да отведем хората на пътуване от улавянето на снимки към записването и споделянето на живота им. Nokia Lumia 1020 ще придаде ново значение на снимките и продължава да засилва лидерството на Нокия в областта на изображенията", заяви президентът и изпълнителен директор на компанията Стивън Елоп.

Телефонът, който ще се продава на пазара в САЩ от този месец и в Европа и Китай в идните седмици, разполага с ново фото приложение за снимки с професионално качество. Чрез приложение, наречено двойно улавяне, телефонът прави едновременно снимка с висока резолюция от 38 мегапиксела с възможност за публикуване и 5-мегапикселова снимка, която лесно може да бъде споделена в социалните мрежи, съобщи Нокия.