Идеята за организиране на ден, в който да се популяризира спорта като средство за постигане на световен мир, е на Жоел Бузу, президент на световната организация "Мир и спорт". Инициативата става факт през 2013 г. с решение на Общото събрание на ООН, което обявява 6 април за Международния ден на спорта за развитие и мир.

През 2014 г. този ден се отбелязва за първи път в световен мащаб. Чрез Държавните спортни училища Министерството на младежта и спорта организира различни спортни прояви в големите градове на страната - София, Пловдив, Плевен, Русе, Бургас и Варна.

Програмата е изключително разнообразна и наситена. СУ "Васил Левски" и спортните клубове в град Пловдив още от 10,00 часа на 6 април стартират приятелски мачове по футбол, баскетбол, волейбол, спаринг срещи по бокс и контроли по стрелба. На градския стадион ще се състоят различни лекоатлетически състезания, а на Гребната база – контролни регати и демонстрации с ергометри.

Стара Загора приема престижен Международен турнир по художествена гимнастика.

Столичното спортно училище "Генерал Владимир Стойчев" организира турнири по шахмат и тенис на маса.

Възпитаниците на плевенското спортно училище "Георги Бенковски" ще проведат състезания по лека атлетика, борба, бокс, тенис на маса в парк "Кайлъка". Зала "Балканстрой" приема баскетболни срещи, а зала "Спартак" – акробатични, волейболни и карате демонстрации. На стадионите "Плевен" и "Белите орли" се организират футболни мачове, в градската градина – лекоатлетически състезания, а на язовир "Тотлебенов вал" – демонстрации по гребане.

Спортното училище в Русе "Майор Атанас Узунов" се включва в инициативата с популяризиране на идеята на Жоел Бузу в часа на класа. В центъра на града ще се организират лекоатлетически крос и стрийт баскет. На езерото в с. Николово ще се проведе демонстрация по кану-каяк.

СУ "Юрий Гагарин" в Бургас чества 6 април с лекоатлетически състезания – скок от място, гладко бягане на 100 и 1000 метра, турнири по свободна борба и футбол.

Варненското спортно училище "Георги Бенковски" ще проведе спаринг срещи по бокс, контроли по вдигане на тежести, състезания по спортна стрелба, силова подготовка, гребане, кану-каяк, щафетно бягане.