„Дал Кольо - взел Кольо! Такава е съдбата човешка. Трудно се говори за това, трябва да внимавам какво казвам. 14 години вече се разправям с мутри и полицаи", разказва Марин Николов Попов от Джулюница пред в. „Борба".


Заедно с брат си Александър са смятани за откриватели на най-голямото съкровище по нашите земи, съдържащо римски златни и сребърни монети. В момента обаче Марин Гипса, както е известен в селото, едва свързва двата края и храни себе си и възрастната си майка благодарение на няколко оранжерии в скромната селска къща, разположена недалеч от центъра на Джулюница.

„Всички знаят и коментират, Марин и брат му Сашо не разкриват много, но всеки знае какво са намерили, такива неща се разчуват, взеха си джипове, после тук надойдоха борци, полицаи, имаше разследвания на ГДБОП, но иманярството е като наркотрафика, темата е опасна и не всеки коментира и рови. Въпреки това обаче мистерията остава и е нормално джулюнчани да знаят и да се интересуват. Гипсовете ги знаят всички и ще са завинаги в историята на селото", обяснява кметът Тодор Тодоров.

Медията открива Марин Попов - Гипса вкъщи. Златотърсачът, както го наричат, току-що е извадил и подредил в щайги едри репички от собствената си градина, които се кани да продаде, за да изкара прехраната си. „Ето го моето „злато", другото е вятър и мъгла. Това е моето богатство. Няма да ви кажа как ги гледам и каква е тайната ми. Някои тайни никога не бива да се разкриват", коментира Марин.

„Какво да ви кажа, разследваха ме отвсякъде, накрая се оказа, че колите ми са били крадени и се водят на възрастен, починал от инфаркт. Жертва съм на системата. Ако ви доверя пък нещо за златото, ще тръгнат да ме разпитват, тук пак ще плъзнат хора, някои тайни просто трябва да си останат тайни... Ако искате, си вземете някоя връзка репички и ме споменавайте с добро. Богатствата идват и си отиват, хората остават и делата им...", твърди Марин Гипса и допълва, че след толкова разпити и проверки и срещи със силови групировки не му останало нищо, освен да бъде философ.

Според запознати братята правят истински удар край Лясковец. Като на шега двамата решават да тестват с металотърсач руините на древна римска вила. Детекторите им реагират на около метър дълбочина, където попадат на съкровището. „Говори се, че става дума за питос - огромен, пълен с монети. Те не казват, но само от проверките на полицията впоследствие става ясно", обобщава легендите кметът Тодоров.

В селото цитират оперативна информация, според която става дума за 86 хил. монети, някои от които са от втори век пр. н. е. Цялото съкровище е на приблизителна стойност от над 5 млн. евро, изчисляват запознати.