За завоюване на по-силни позиции в Арктика, както и за охраняване на бъдещия добив и транспорт Русия бързо премина към създаване на голяма арктическа военна сила.


Това се случва, след като през 2007 г. за първи път руски флаг бе забит на дъното под полюса и 45 г. след като съветска ядрена подводница изплава след ледовете на самия полюс. По-ясно за създаването на Арктически войски се заговори през 2009 г., докато през 2011 г. идеята се очерта по-конкретно с

изявленията на руския
министър на отбраната
за създаването на 2
армейски бригади


През 2013 г. Путин внесе допълнителна яснота с определението, че Арктика е неизменна част от Русия и с нареждането до края на следващата година да се приключи със създаването на Арктическо военно командване с неговите структури. Тогава министърът на отбраната разпореди на Генералния щаб да структурира новите войски, бази, райони и задачи.


През февруари 2013 г. руският държавен глава утвърди Стратегия за развитие на Арктическата зона на Руската федерация и обезпечаване на сигурността до 2020 г.
През 2008 г. Съветът за сигурност на Русия прие решение по арктическия район, който намери съществено място в новата Стратегия за национална сигурност на страната от 2009 г.


Москва възнамерява да приключи създаването на новата военна сила през 2014-2015 г. под наименованието Северен флот - Обединено стратегическо командване (СФ-ОСК). То ще има ранг на военен окръг, без да увеличава броя на съществуващите четири военни окръга: Западен, Централен, Източен и Южен, първите три допиращи до Арктическия океан. Ще бъде разгърнато и пето военно командване с равен статут на първите четири.


Зоната за отговорност ще включва цялата Арктическа зона на Русия навярно заедно с разширената изключителна икономическа зона. Командването ще бъде пряко подчинено на Генералния щаб, а в бъдеще - на междуведомствения Национален център за управление на отбраната на държавата (НЦУОГ), който сега се изгражда към Министерството на отбраната в Москва.


Командир на новата арктическа военна структура ще бъде командирът на Северния флот с щаб в Североморск, на Колския полуостров, където е командването на флота.
Основната съставна сила ще е самият флот, който

управлява 2/3 от
руските ядрени
кораби


Освен това ще бъдат придадени и други сили от останалите три военни окръга, намиращи се на техни територии край океана, както и нови сили, които ще бъдат създадени в зоната, включително на островите.


Новата арктическа сила може да разполага с 2-4 бригади. Според военни едната може да е мотострелковата бригада в Печенга, до границата с Норвегия, която ще бъде прехвърлена от западния военен окръг, другата - бригадата морска пехота в Киркенес, третата - бригада морска пехота с щаб в Камчатка, от Тихоокеанския флот.


Първата мотострелкова арктическа бригада вероятно ще бъде с щаб в Архангелск или Мурманск през 2015 г. Други сухопътни части може да се създадат на по-големите острови като Нова земя, Земя Франц-Йосиф, Новосибирските острови. Освен това е предвидено да има авиация, противовъздушна отбрана с ракетни и самолетни части и въздушнодесантни войски.

Във военните училища
вече е започнала
подготовка
на офицери


за командири на формирования, които ще действат в арктически условия.
За по-добра маневреност, поддръжка и осигуряване военни бази ще бъдат разпръснати из целия район на основа на модернизиране на стари съоръжения и построяване на нови. Миналата година президентът Путин заяви: "Завръщаме се в многообещаваща Арктика и трябва да разполагаме с всички инструменти на силата за защита на нашите интереси по сигурността."


Основните морски бази ще са край Североморск-Мурманск на Колския полуостров. Допълнително се очаква приемането на въоръжение на съвременни кораби, подводници и самолети. В началото на 2013 г. Путин присъства на приемането в Североморск на новата ядрена подводница "Юрий Долгорукий" и обеща на флота до 2020 г. още 16 модерни подводници и крайцери.


Веригата от авиобази по крайбрежието и островите е ключова заради мястото им в новата стратегия и улеснена от съществувалите летища, макар някои от тях да са занемарени от съветско време. Започна възстановяване и модернизиране на летища в Североморск

с възможност за
приемане на
бомбардировачи


Ще бъдат реанимирани и Темп на Новосибирските острови както и стратегическото летище Тикси в Якутия, където по съветско време имаше ядрени бомбардировачи Ту-95.


През 2013 г. за първи път бе отворено закритото преди 30 г. военно летище Темп на о-в Котелни от Новосибирските острови. Путин обърна внимание на Темп като ключово място за контрол над положението в цяла Арктика. То вероятно ще бъде развито като централна база с възможност за съвременни и големи самолети, включително Ту-160, Ан-22 и Ил-76, и вероятно с база за морски сили. След изявлението на Путин 10 кораба от флота символично и за първи път пропътуваха 3500 км от Колския полуостров до Котелни за доставяне на необходимото за летището. Модернизирането на аеродрумите продължава по протежение на целия северен маршрут, наричан още Североизточен коридор.


Два хеликоптерни полка вероятно ще има в Псков и Уляновск, където е разположено въздушно-десантно съединение. Край Воркута, република Коми, от 2013 г. започна развръщане на зенитни ракетни части и изграждане на голяма радарна система за ранно предупреждение. За снабдяване, обслужване и спасителни дейности се предвижда отваряне на 10 аварийно-спасителни центъра.