Твърдолинейният и определян като ястреб ветеран Джемил Баик беше избран за лидер на политическото ръководство на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Баик е сред основателите на партията и е един от най-близките съратници на Абдуллах Йоджалан (Апо), който излежава доживотна присъда в турски затвор.

Съобщение, огласено от прокюрдската новинарска агенция Фират гласи, че Баик сменя на поста умерения Мурат Карайълан, който вероятно ще остане командващ военното крило на организацията. Няма обяснение какво е наложило смяната в ръководството на ПКК.

През март Йоджалан и турското правителство постигнаха споразумение за примирие в опит за подновяване на усилията за намиране на изход от конфликта между Анкара и ПКК. Кюрдите настояват за по-широка автономия и водят въоръжена борба в Турция от 1984 г. Част от споразумението включва изтеглянето на 2000 бойци на ПКК от Турция в Северен Ирак. По думите на премиера Реджеп Ердоган до момента само 20% от тези партизани са се изтеглили. В замяна на прекратяването на огъня кюрдите искат разширяване на конституционните си права – те съставляват около 20% от населението на 75-милионна Турция.

Ръководството на ПКК изразява решимостта си да спазва прекратяването на огъня, но изглежда уморено от празните обещания на Анкара. Исканията на ПКК се смекчиха – ако преди десетилетия бойците на ПКК настояваха да имат собствена държава, то днес те искат широка автономия, в която техните права на опазване на културата и езика им да са гарантирани.