Платформата "България може" не е политически проект, заяви нейният създател и вдъхновител Саша Безуханова.

Цел на интернет платформата е дискусията в името на развитието и просперитета на България утре, заяви Безуханова. Според нея "България може" е кауза, която обединява за по-доброто бъдеще на страната ни. Своята мотивация да се откаже от висока позиция в "Хюлет Пакард" заради този проект Безуханова обясни с желанието си да види България просперираща. А провокацията й дошла, когато след идване в България се изправила да протестира срещу назначението на Делян Пеевски под същото дърво, както преди 23 години.

Според инициаторите на проекта, освен Безуханова – Кирил Петков, Христо Христев, Асен Асенов, проф. д-р Николай Денков, Евгения Пеева и Стефан Кючуков това е покана да се състои разговор какво е България и къде ценностно принадлежим. Това според тях ще бъде едно средище за споделяне на идеи и концепции. Те не правят пряка връзка между протестите и платформата, но не крият, че това е един начин за активно гражданско присъствие и формулиране на идеи. Според Христо Христев гражданската енергия може да се включи при формиране на решения, а не те да бъдат приоритет само на политиците.

А според Безуханова, един от резултатите на проекта ще е този дебат да излъчи хора с експертиза, които биха могли да поемат допълнителни роли. Иначе тя отхвърли предположенията, че в основата са Цветелина Бориславова или Кристалина Георгиева, както и че това може да е проект на президента Плевнелиев, подобен на "АБВ"-то на Първанов. А иначе образователни политики по отношение на децата на България или стимулиране на предприемаческото мислене, например, ще има, каза тя.

"Обединението ни в отрицанието срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинска експертиза и принос на всеки от нас в служба на тази кауза.", каза Саша Безуханова.

Move BG / България може - ще отстоява следването на етичните принципи на прозрачност, почтеност и отговорност в бизнеса, управлението и обществения живот, спазването на върховенство на закона и зачитането на европейските ценности, заявиха организаторите.