Граждани от столичния квартал "Младост 4" подават сигнали и събират подписи срещу строеж на жилищен блок на попфолк гиганта Митко Димитров – Пайнера върху детска площадка.

За това алармира пред БГНЕС една от живущите в квартала Десислава Панева-Маринова. Блокът започва да се строи преди ден-два на детската площадка между блок 482 и 483 в столичния квартал. "Как градоустройственият план на един квартал, приет окончателно през 2009 г. се променя без обществен дебат и разгласяване в мътните дни на 2013! Моля, помогнете да спрем това безобразие!!! Жалби от живущите в блоковете около площадката са внесени в община "Младост". Децата, които тук са повече от 120 внесоха петиция в защита на тяхното място за игра", съобщава Панева-Маринова.

"Децата са на пътеката, където тежки машини искат да започват работа. Как може да се случва това при положение, че през 2009 г. се направи последно окончателното гласуване на плана за "Младост". Вижте в последните 2 месеца, когато никой не знае кой е на власт парите какво направиха. Никаква гласност няма, никакви табели за строежа. В последните два дни гражданите не спряха да пускат жалби. Това е площадка, направена от хората в района с две греди за футболно игрище. Вчера отрязаха баскетболния кош. Така са оградили, че линейка не може да мине. Съсипват всичко", оплака се жената.

Става въпрос за строеж на огромен 8-етажен блок, който не оставя въздух и около жилищните сгради. Има много деца в района, а има и достатъчно строителство вече в района. Без никаква обществена дискусия се започва строежът и това е. Фирма "Артекс" строи блока. В община "Младост" няма план какво ще се прави тук. Самите строители днес казаха, че блокът е на Митьо Пайнера, оплака се още гражданката.

БГНЕС припомня, че на 15 януари 2013 г. стана ясно, че "Пайнер Медиa" ООД бе одобрена да получи 1 918 233 лева като бенефициент по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за популяризиране на чалгата не само у нас, но и на международните пазари.

Това се случи по време на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. След публикации на БГНЕС скандалът възмути българското общество и стигна и до Брюксел. Европейската комисия помоли България да обоснове решението си да отпусне един милион евро от европейските средства на музикалната компания.

Новината беше посрещната с отрицание и негативизъм от хора в различни сфери на българската култура. Композиторът и пианист Антони Дончев обобщи случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. "Неприятно ми стана на душата, когато разбрах. Както е казал известният британски драматург и писател Бърнард Шоу - "Човек не трябва да се бори с прасе. Първо, защото ще се изцапа и второ, защото на прасето това ще му хареса", описа символично факта музикантът Кирил Маричков.

Режисьорът Александър Морфов, който определи случващото се като чудовищно и заяви: "В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света". Дни след това Мофров изрази протеста си и несъгласието си с тази култура, като пусна откъси от ретро чалгите "Ах, банана" и "И ловец съм, и рибар съм" от голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов" след края на спектакъла "Животът е прекрасен". Решението на режисьора да покаже какъв "продукт" се финансира бе посрещнато с аплодисменти от изправената на крака зала. Ироничният поздрав беше отправен специално към управляващите, към министър-председателя, министъра на културата, които работят в името на културата.

Редица водещи световни издания коментираха българската чалга. "Би Би Си" излезе със заглавие – "България отпусна евросредства на гангстерска музика". Анализът в авторитетното британско списание "Икономист" започна с цитатът: "Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти". Известният германски коментатор Клаус Брил пък заяви, че чалгата е не само вулгарна, но политически скандална.

Впоследствие в края на януари 2013 г. "Пайнер Медиа" се отказа сама от европроекта за обновяване на звукозаписните студиа, който бе одобрен. В нарочно писмо тогава от фирмата обясниха, че все пак ще купят оборудването за студиата си, "тъй като то е от изключителна важност за дейността на компанията". В крайна сметка "Пайнер Медиа", чийто собственик Митко Димитров е симпатизант на ГЕРБ, помогна на управляващите да приключат скандала, като сама се отказа от парите.