Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи днес, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС.

"Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров. Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор. "Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.

Той изрази удовлетворението си от факта, че вчера правната комисия на парламента прие промени в законодателството, според които данните, събрани от СРС-та, вече няма да бъдат класифицирана информация. Опасявам се, че ще изтекат още СРС-та по много други случаи, ето защо положението, при което те не са класифицирана информация, звучи много добре, заяви Цацаров.