Около 400 000 българи планират да заминат на Запад след отпадането на ограниченията през 2014 година, а предпочитаната дестинация ще бъде Великобритания, пише британският вестник "Сън".

Един на всеки петима анкетирани българи – 17% на възраст между 15 и 55 години се готви да си събере багажа. А Великобритания заедно с Германия са предпочитана дестинация за бягство от икономическия мрак, коментира изданието. Съгласно с правилата на ЕС Лондон е безсилен да спре българите и румънците, които ще отидат да живеят там след 1 януари.

По-рано Испания, Гърция и Италия са били предпочитани от българите, заради езиковите сходства. Но днес много повече граждани говорят английски, което прави Великобритания най-привлекателната страна за 22,5% от българските имигранти, сочи проучване, направено по поръчка на ЕП. Само Германия е по-популярна с 22,9%. Ако тенденцията се запази, от януари около 80 хиляди българи ще пристигнат на Острова. Това ще постави под огромен натиск болниците, училищата и системата за социално осигуряване.

Лидерът на Британската партия за независимост Найджъл Фараж заяви по този повод, че "няма изход от жестоката реалност". "Според тези данни близо 100 хиляди българи искат да дойдат тук, а този брой може да достигне 1 милион в следващите години. За да ги спрем, трябва да напуснем ЕС – нищо друго няма да помогне", заяви още Фараж.