От няколко дни двойка несретници в напреднала възраст замръкват и осъмват под новия мост над реката в сливенския квартал „Кольо Фичето”. За пенсионерите Стойка Пенева и Йордан Йорданов там, където нощуват, е новият им „дом”.
Но щом пукне зората, двамата рядко се застояват в импровизираното си жилище – обикновено по цял ден обикалят улиците на града и търсят нещо за ядене.

„Апартаментът” на сливенските клетници се радва на обзавеждане почти „лукс категория”. Мебелировката им включва нещо като легло – двамата си имат дюшек, чаршафи и юрган. А за „разкош” са си спретнали дори и простор, на който закачат изпраните си дрехи. Радват се, че заради силното въздушно течение под моста, прането им съхне бързо.

И двамата са пенсионери, но пенсиите им са минимални – едва стигат по 150 лева на човек. Заради мизерните си доходи Стойка и Йордан са принудени да ровят из отпадъците. „Ние не крадем. Като нямаме пари, бъркаме в казана”, заявява 60-годишната Стойка Пенева, която твърди, че е бивша полицайка и обича съда.

Доскоро двойката е живяла в къщата на Стойка в Сливен, но семейни неразбории ги оставят на улицата. „От една седмица сме бездомни. Досега живеехме в моята къща в Сливен, но синът ми удари Данчо и ни изгони. Сега чакаме подслон от общината”, казва жената.

Освен за „хляба наш насущний”, двамата са помислили и за духовната си „храна” - върху „леглото” им под моста се мъдрят и няколко книжки. Сред тях е и четиво за… футбола. Четенето на книга обаче е трудна задача, защото нощем под моста е тъмно, а през деня, когато човек е гладен, едва ли ще помисли за литературни занимания. Двойката се мие на реката, пред очите на хората от близките блокове и къщи.

„От общината вече идваха и записаха всичките ни данни. Искаме само едно жилище, можем да си плащаме режийните за него”, заяви Йордан Йорданов, който е на 78 години и очевидно е болен.

„Разбрах за случая. Оказа се, че синовете на жената я приемат, но без нейната половинка. Същото важи и за децата на мъжа, който е от община Нова Загора. Те също го приемат, но не искат неговата половинка”, казва заместник-кметът на община Сливен Иван Славов. Най-вероятно двойката ще бъде приютена в общинско жилище за временно настaняване.