Започна поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Днес митрополит Кирил ще бъде погребан в митрополитската алея на старите варненски гробища. 11 юли е обявен за траурен ден във Варна. От 11:00 часа, също в катедралния храм, ще бъде отслужено опелото и след това тялото на митрополит Кирил ще бъде положено в старите варненски гробища в митрополитската алея.

На погребението ще присъства Негово светейшество патриарх Неофит, както и архиереите от Светия Синод: Крупнишки епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит; Деволски епископ Теодосий; Маркианополски епископ Константин; Месемврийски епископ Яков; Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир; Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство ПКСХП "Св. Александър Невски"; Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод; Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит; Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит; Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Траянополски епископ Киприан, викарий на Врачанския митрополит; Агатанокийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир; Константийски епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит; Провадски епископ Игнатий, викарий на Сливенския митрополит; Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир; Главиницки епископ Йоан, (до сега) викарий на Варненския и Великопреславски митрополит; Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит.

Светият Синод, на заседание в пълен състав, избра Врачанският митрополит Калиник за наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави в морето край местността Траката във Варна във вторник сутринта. Тялото му бе забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

Митрополит Кирил може да се каже беше един от символните владици на прехода в България. Избран в също толкова символичната 1989-та година за митрополит той е от поколението - наред с новия патриарх Неофит, както и вече повечето настоящи владици.