Сърцата на хората, които пеят в хор, бият в синхрон. В резултат на хоровото пеене пулсът на изпълнителите се забавя и ускорява по едно и също време, сочат резултатите от проучване, проведено от изследователи от Университета в Гьотеборг (Швеция).
Целта на изследването е било да се проучи въздействието на музиката върху нашето тяло и здраве и да се намерят нови форми на използването й за нуждите на медицината и по-специално - за рехабилитация и профилактика.
В експеримента са участвали 15 ученици от училище в Гьотеборг. Те са помолени да изпълнява три хорови упражнения: монотонно разпяване с режим на дишане „по желание"; разпяване с поемане на въздух на строго определени фрази и изпълнение на шведския национален химн, отново с нерегламентирано поемане на дъх. Оказало се, че естеството на мелодията, структурата на музикалното произведение, както и свързаният с нея режим на дишане, са оказали пряк ефект върху дейността на сърдечния мускул на всеки един от хористите. Резултатите показват, че музиката има пряк ефект върху сърдечния ритъм на всеки хорист, и по този начин пулсът на всички певци е синхронизирани докато те пеят - той се ускорява и забавя по едно и също време.
Въздействието на хоровото пеене върху човешкото здраве едва сега започва да се изучава, но вече е отчетен положителен ефект. Според учените ползата от хоровото пеене е, че то успокоява дишането, нормализира сърдечния ритъм, което от своя страна оказва положителен ефект върху здравето.