Вярвате ли във феи? Британски професор твърди, че те съществуват и е успял да заснеме митичните създания. Проф. Джон Хаят е преподавател в Manchester Metropolitan University, директор на Манчестърския институт за проучвания и иновации в изкуството и дизайна. Той уверява, че снимките му не са обработвани дигитално.

Крилатите приказни същества са попаднали пред обектива на професора в долината Розъндейл в графство Ланкашър. В продължение на две години той е снимал както тях, така и различни видове мушици, молци, бълхи и пеперуди, за да докаже, че неговите феи не са насекоми. Освен ефирните си крилца, те имат човекоподобни тела и Хаят твърди, че са танцували в слънчевата светлина.

53-годишният преподавател е бил член на пънк-групата The Three Johns. По думите му много възрастни, които са видели снимките му, са променили мнението си и вече вярват, че феите съществуват. "Хората могат да преценят за себе си. Посланието ми е да се отнасяме към непознатото с отворено съзнание. Мисля, че това е една от тези ситуации, в които трябва да повярваш, за да видиш", казва Хаят. Според него в живота има и по-странни неща от феи.

Такива фотографии, твърдящи, че показват феи, се тиражират още от началото на миналия век, преди откриването на цифровите методи за обработка на изображения. В много от тях си личи опитът за манипулация, други са неясни и замъглени, а трети изглеждат съвсем реални.

Истински или не, красивите снимки на приказните създания носят мъничко вълшебство и вяра в чудеса.