Ръкопис на първия роман на Самюел Бекет "Мърфи" беше продаден на търг на аукционна къща Сотбис за 962 500 паунда.

Университетът в Рединг, който купил творбата, за да увеличи колекцията си от над 500 ръкописа и чернови, съобщи, че е щастлив от новата придобивка. Шестте училищни тетрадки с рисунки и пасажи от класическия текст са първите чернови от първата голяма творба на автора.

Проф. Джеймс Ноулсън заяви, че ръкописът е "черешката на тортата". Покупката ще бъде финансирана чрез продажбата на други творби, притежавани от университета, заяви говорителят му Пит Кесъл.

Проф. Ноулсън, който наддавал за ръкописа от името на университета, заяви, че това е най-значимият търг на ръкописи в последните няколко десетилетия. "Това наистина беше единственият предмет в частни ръце повече от 50 години, който искахме най-много да притежаваме", заяви той.

Специалистът по ръкописи на Сотбис д-р Габриел Хийтън заяви, че тетрадките осигуряват "уникално проникване" в ума на Бекет. Ръкописът, който първоначално бил озаглавен Саша Мърфи, съдържал поправки, рисунки и скици на Чарли Чаплин и писателя Джеймс Джойс. "Преброихме осем различни версии на първото изречение", заяви Хийтън.

Миналата година първото издание на "Мърфи" беше продадено на търг за 12 000 паунда.