Мариус Куркински е от онези хора, чиито успех трудно може да се нарече просто "кариера". Талантът му е по-силен и пробивен от обикновената амбиция, а животът му все повече се затваря само и единствено в работата: до степен, в която самият той твърди, че "иска да се превърне в театър". Тези дни Мариус показа в "Сълза и смях" новия си моноспектакъл "Сънят на смешния човек" по разказа на Достоевски. Стегнат, суров, но и нежен, пърформънсът му за пореден път смълча залата и хвана за гърлото ценителите. Куркински е човек, за когото няма нищо необикновено по време на репетиции да спи в театъра (така става преди премиерата на "Сътресение") и е един от малкото артисти, за които клишето човекът-оркестър" не е преувеличено.

1. В ранна възраст едва успяват да го спасят от пневмония, която продължава девет месеца. Мариус разказва, че е оживял по чудо и с тежки антибиотици. Лекарите в Шумен изчерпват вариантите си за лечение и после преместват малкия Ивайло във Варна. Там го връщат към живота, но му остават периодичните пристъпи на бронхит.

2. Страстта на Мариус към изкуството на Мелпомена се заражда в началното училище. Учителите водят децата да гледат "Шестте пингвинчета" и след това бъдещата звезда усеща, че театърът ще се превърне в негова мисия. Преди това мислел, че ще стане учител по пеене.

3. Така и не успява да се срещне очи в очи с Николай Хайтов, по чиито разкази сглобява моноспектакъла "Сътресение". Казва, че писателят е предизвиквал толкова голям респект в него, че му е било трудно да го заговори.
4. С години го преследва жена, влюбена в него. Пише му писма, подарява му цветя, кани го на среща, а Мариус все се чуди как да измисли по-деликатен начин да й откаже. Има много приятелки жени и казва, че ги предпочита за близки души, понеже са по-малко суетни от мъжете и много по-трудно се самозабравят. Любимата му актриса е Мерилин Монро. Сред кумирите му са Чарли Чаплин, Мерил Стрийп и Антъни Хопкинс.

5. Псевдонимът му е измислен от Стефан Вълдобрев още във ВИТИЗ. И до днес не е ясно защо близкият му приятел избира точно тази комбинация от имена, но след първия афиш с новото име Мариус решава да го запази завинаги.

6. Шансът да се върне към музикалната си кариера е нулев. В последните години Мариус говори за периода "Ти-ри-ри-рам" най-вече като за грешка на младостта, която няма да допусне пак. Признава, че се е чувствал неуютно. "Казах си: "Аз играя Чехов, защо трябва да въртя някаква мелница и да правя глупости по телевизията?!", споделя актьорът. Решил съвсем да се откаже от цялата работа, след като пял на бирфест и се усетил особено неадекватно пред публиката.

7. Той е против хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от еднополова двойка. Не съжалява за решението си да бъде една от първите звезди, които публично разкриват хомосексуалността си през 90-те. Намерил е голяма подкрепа и доверие от майка си, когато й е споделил истината за себе си.

8. На два пъти крадци влизат в предишната му квартира в центъра на София. Единият обир е бил непосредствено преди премиерата на спектакъл.

9. След 30-годишнината си внезапно променя стила на живот: от непрестанни витизчийски компании към все по-голям аскетизъм. Казва, че годините от младостта не му липсват и му се ще да не е правил поне половината от лудориите в студентските времена. Неведнъж е обмислял варианта да се отдаде и на преподаване.

10. Първо го късат по актьорско майсторство, после го приемат "кукли" в класа на Боньо Лунгов. След това изкарва две години в казармата - период, за който не обича да си спомня и признава, че е първият голям шок в живота му.