Съпругата на Илия Измирлиев - шофьорът на автобуса, в който преди 10 години загинаха 12 деца в ледените води на река Лим, е категорична, че виновник за трагедията е неизправност на возилото, а не мъжът й. "Ябълковидният болт е бил счупен и автобусът е неуправляван", категорична бе София Измирлиева в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.
Единственият признат от съда за виновен за зловещата трагедия, при която загинаха 12-те свищовски дечица, е шофьорът на рейса Измирлиев. "Той за една нощ беше с чисто бели коси. На него му е толкова болно, но и да говори, няма какво да промени. Видяхме, като извадиха автобуса, че той няма никаква вина. Защо след установяването на явен дефект в автобуса продължиха да търсят виновен? Илия е бил последният човек, който е напуснал автобуса. Той е излязъл през люка и след това се е мушкал няколко пъти и вадил,  каквото може, каквото е видял в тъмното, за да спаси дечицата. Той последен е издърпан от автобуса", разказва за Черния Великден София Измирлиева.

Жената подчерта, че и до днес получават благодарствени картички за Коледа и Нова година от родителите на спасените деца.