Израелски археолози са открили в северната част на страната фрагмент от древната статуя на Сфинкса в Гиза и още не могат да установят как се е оказал извън Египет.

Учени от Еврейския университет в Йерусалим са попаднали на предните лапи на полулъва - получовек, между които е гравирано послание на фараона Менкаур, управлявал преди повече от 4000 години и изградил една от най-известните пирамиди в Гиза.

Откритието е направено по време на разкопки на древния ханаански град Асор, който се намира на север от езерото Кинерет, на стотици километри от Египет. "Сфинксът бе намирен на входа на градския дворец в културния пласт, който съответства на унищожаването на Асор през XIII в. пр.н.е. Археолозите се съмняват, че статуята може да е била пренесена в Асор по време на царуването на Менкаур, тъй като няма доказателства за връзки между Египет и Израел през третото хилядолетие преди Христа", се посочва в съобщение на университета. Най-вероятно, според изследователите, мраморната статуя е била пренесена на територията на съвременен Израел през второто хилядолетие от хиксосите - номадските племена от Азия. "По това време много артефакти са ограбени от египетските гробници, и може би това е времето, когато сфинксът е преместен в Асор", каза ръководителят на екипа от археолози проф. Амнон Бен Тор. "Сфинксът може да се е оказал в Асор и няколко века по-късно, когато земята на съвременен Израел е завладяна от египтяните. "Възможно е управникът на Египет да е изпратил Сфинкса като подарък за царя на Хацор", допълва той.