Мъж на 59 години от Костенец издъхнал, без да дочака медицинска помощ, оплакаха се близките му пред Нова телевизия. Синът Атанас Христов открил баща си в безпомощно състояние и се обадил на тел. 112.

"На спешния телефон ми казаха: "Търсете си превоз, линейката е на път за София и скоро няма да дойде". С личния си автомобил го закарах в спешния център в града, където имаше само сестра", коментира още Христов. Той успял да качи баща си отново в колата и да го закара в болницата в Ихтиман, където обаче родителят му умира. За смъртта на баща си Атанас Христов и сестра му обвиняват "Спешна помощ".

Оказва се, че наистина в спешния център в Костенец работи само една сестра. Тя установява какво е състоянието на пациента и звъни на 112, но само ако е спешен. По думите на д-р Торнев 19 екипи обслужват 22 общини в София-област, които през летния период се пълнят с хора. По думите ме причината за тези инциденти не е недостига на линейки, а недостиг на кадри, на лекари.

"Превъртях, баща ми умря пред мен", заяви Христов.

Д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването подчерта, че има и други случаи, в които линейката взима пациента, но болницата не го иска по редица причини, като например - не е осигурен, възрастен е и не е изгоден, има много заболявания и т.н. "Ще продължи да се случва ако не се промени цялостната организация. Трябва ли да пратим един лекар, който е учил 6 години да носи носилка от 7-я етаж. Във Франция са ангажирали цяла здравна система за спешната помощ. Даваме по 10 млн.годишно по така наречената неотложна помощ. Никъде няма доклад, в който да се казва вложени ли са практично тези милиони. Работи ли тази неотложна помощ, има ли я", коментира още Кацаров.

Според д-р Десислава Кателиева проблемът в спешната помощ също е в организацията. "Навсякъде по света спешните повиквания се кодират, отсяват се и се дава предимство на най-спешните. Телефон 112 приема повикванията, някой от тях се преценяват като спешни, но се оказва, че случая не е толкова спешен. Допускат се грешки в локализацията на пациента, състоянието му и понякога сам лекар отива при пациент в шоково състояние, за което е много трудно сам той да се справи и обратното, реанимационен екип отива при пациент и се налага да свалят температура или да мерят кръвно", коментира още Кателиева.