Бившият председател на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова бе изключена до края на 2014 година от Техническата комисия на Международната федерация по гимнастика (FIG).

Гигова, която като състезателка е трикратен световен шампион по художествена гимнастика за 1969, 1971 и 1973 година, е наказана, заради участието си в манипулирането на съдийски курсове, съобщават от международната федерация.

Гигова, заедно с Наталия Кузмина (Русия), Шихоко Секита (Япония), Даниела Деле Чиае (Италия), Ноа Абу Шабана (Египет) и Каролин Хънт (САЩ) няма да могат да изпълняват служебните си задължения до 31 декември 2014 година. Те са обвинени, че са давали дипломи, без да спазват наредбите на международната централа.

Дисциплинарната комисия направи свое разследване на обвиненията и след жалба на FIG, промени първоначалното си становище, че шестимата членове на комисията не са нарушавали правилата по време на курсове за съдии по художествена гимнастика в Букурещ, Москва и Аликанте.

Шестимата ще могат все пак да продължат да тренират съдии, но вече няма да могат да ги оценяват, нито ще могат да наблюдават как се представят съдиите на различните състезания.

Наказанията могат да бъдат обжалвани пред Арбитражната комисия на FIG до 21 дни.