Испанецът Амансио Ортега Гаона, основател на текстилната компания Зара, е най-богатият човек в Европа със състояние от 40,9 милиарда евро, показва нова класация на 100-те най-богати семейства на Стария континент, публикувана днес от швейцарското списание "Билан".

Списанието, което публикува всяка година класация на 300-те най-богати хора в Швейцария, решило да включи и Европа. То уточнява, че за намиране на място в класацията е необходимо състояние от поне 6 милиарда швейцарски франка (5 милиарда евро). Една четвърт от най-богатите семейства живеят в Швейцария.

На второ място след Амансио Ортега Гаона е шведът Ингвар Кампрад (ИКЕА), следван от французина Бернар Арно (LVMH). Французите са добре представени в класацията с четири от 10-те най-богати семейства (семействата Арно, Бетанкур, Мюйе и Ермес). Общо в класацията присъстват 12 френски семейства, като Ингрид Бетанкур заема четвърто място и е най-високо класираната жена, изпреварвайки значително германката Ингебург Херц (кафето Чибо, Нивеа), която заема 47-о място. Тя е следвана от сънародничката си Йохана Квандт (БВМ).

Общо в класацията присъстват 12 жени. Овен това 52% от имената са на хора, наследили състоянието си от своите родители. Германците и руснаците доминират класацията със съответно 27 и 23 имена. Швейцарците и италианците имат по седем, следвани от шведите с пет, британците с три и испанците с две. Едно херцогско семейство (на Лихтенщайн) също намира място в класацията.

Общо 26 от най-богатите семейства в Европа живеят в Швейцария. Французите са натрупали състоянието си в областта на лукса, както и италианците, а германците са най-активни в стоките с голямо потребление. Класацията показва, че "настоящите големи богатства, с няколко изключения, идват от "старата икономика", а секторите от новите информационни технологии почти отсъстват от нея", отбелязва списанието.

Относно руските богаташи "Билан" посочва, че руските милиардери са се възползвали умело от приватизационната вълна, която заля страната през 90-те години на миналия век, и са придобили на ниски цени бивши държавни предприятия. "Голямата постсъветска разпродажба напълни хазните на олигарсите", завършва изданието.