Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш.

Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак, пише "Монитор". Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак.

"Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти", обясни пред "Монитор" председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.

Проверка на "Монитор" установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност.

"Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин", обясни пред "Монитор" възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.

От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.

"От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания", съобщиха от агенцията под тепетата. Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт. Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа.