Ваканцията край морето може да се превърне в изпитание за имунната ви система. наред със слънчевото изгаряне и алергиите, почиващите на плажа са застрашени и от редица други неприятности.
Най-често срещаният проблем на плажа е слънчевото изгаряне. Не може да се категоризира като болест, но пък е предпоставка за други сериозни заболявания, включително рак на кожата. Слънчевото изгаряне може да доведе до главоболие, световъртеж, висока температура, поява на мехури, херпес. Съпроводено е от болка при допир.
Слънчевата алергия идва внезапно и важи за всички възрасти и за всеки пол. Веднъж отключена, тя остава завинаги в организма, така че единственото, което може да направите е, да контролирате изявите й. Слънчевата алергия представлява защитна реакция на кожата в следствие на силното слънце. Изразява се в зачервявания, сърбеж, дребни пъпки, които дразнят.
Сред най-застрашените са децата, защото имат по-нежна кожа. За да избегнете подобен проблем, не ходете на плаж в най-горещите часове на деня – между 12 и 16ч.. Полагайте максимална грижа за кожата, като използвате подходяща козметика.
Ако предпочитате хотелските басейни пред морето, опасността от гъбични инфекции е по-голяма, защото там има най-много бактерии. Гъбичките по краката се изразяват в сърбеж и белене на кожата и излъчване на неприятен аромат. Освен това са заразни.
Конюнктивитът също е сред дебнещите на морето болести. Той може да бъде предизвикан от няколко фактора. От една страна, при гмуркане без използване на подводни очила, водата може да раздразни окото и да го възпали. От друга, ако сте пипали окото с мръсни ръце или ако е попаднала песъчинка. Така или иначе, колкото повече пипате „гнездото“ на конюнктивита, толкова по-лесно става за него да се разпространи и да усили влиянието си. Задължително трябва да посетите очен лекар или ако няма такъв на разположение, да се консултирате с фармацевт. Лекува се с капки или мехлем.
Средно всеки трети се оплаква от провалена почивка заради летен вирус. Плажът е идеалното място за сезонните вируси, защото възможността им за разпространение е най-голяма. Обикновено летният вирус трае около два-три дни. Най-често е съпроводен от разстройство, гадене, повръщане, температура и отпадналост, в по-редки случаи от хрема и кашлица.