Народното събрание избра д-р Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Народните представители избраха на длъжността Тодорова с пълно мнозинство – от 101 гласували, 101 гласа бяха "за". Тодорова ще е с мандат до 12 февруари 2015 г. Тя бе предложена от депутати от КБ, другият кандидат за поста - д-р Динчо Генев, бе номинация на ПГ на ДПС и получи съответно - 30 гласа "за", 2 - "против" и 69 се въздържаха.

НЗОК не бива да е монопол, имам привилегията да кандидатствам отново за тази длъжност, но не знам привилегия ли е или недостатък, заяви по време на представянето си в пленарна зала д-р Румяна Тодорова.

Парламентът предишни години изискваше от касата прозрачност и имаше изслушвания на редовни заседания на здравната комисия, продължи по време на представянето си д-р Тодорова. Има онлайн връзки сега, но на сайта на касата има само бюджетът й за 2013 година. Сред основните недостатъци в момента на касата е липсата на диалог, смята д-р Тодорова. Трябва да се подпише и рамков договор със съсловните организации, но това не може да стане, докато НЗОК не излезе с ясна информация за работата на институцията. Важно е още първия ден да се седне на разговор и с пациентските организации, но основната функция на касата е контролът, подчерта Румяна Тодорова. НЗОК не трябва да бъде монопол, а когато се появят нови участници на пазара, моделът трябва да се надгражда, смята новият й управител.